Každý člověk má rozum, proč ho nepoužíváme?

První animovaná mše v Blažovicích

9. 3. 2008 13:38
Rubrika: otázka víry | Štítky: mše

16.11.2007 byla v Blažovicích první animovaná mše na téma svoboda. Texty které zazněly jsem vytvořili ve skupince, ale myslím že by bylo škoda je odsunout do archivu počítače. Můžeme si je zde připomenout. U každého odstavce je uveden předmět, který vyjadřoval tu jistou nesvobodu.

 

Z listu Galaťanům:
"Bratři, vy jste byli povoláni ke svobodě. Ta svoboda však nesmí být
záminkou, abyste se vraceli k prosazování sebe. Spíše si navzájem
posluhujte láskou. Celý Zákon totiž ve své plnosti je obsažen v jediné
větě: "Miluj svého bližního jako sebe". Jestliže se však mezi sebou
koušete a požíráte, dejte pozor, abyste jeden druhého nepohltili!"

 

Totalitní režimy: (pouta na rukou)Totalitní režimy jsou nejočividnějším představitelem nesvobody a utlačování. Maláskupina lidí se snaží vnutit ostatním svoji ideologii – přesvědčováním, nátlakem, ale i násilím.Zle se vede těm, kdo mají odlišný názor. V totalitních režimech se uplatňují snad všechnydruhy nesvobod, jaké vás jen můžou napadnout. Nejedná se „jen“ o individuální omezeníjednoho člověka, ale o celý systém, který ničí a křiví morálku celé společnosti, snaží sepotlačit to, co dělá lidi lidmi. Naše země má s těmito systémy až příliš bohaté zkušenosti. Teďuž naštěstí žijeme v demokracii, za což bychom měli být Bohu opravdu vděční a měli bychomsi svobody vážit. Na celém světě, dokonce i v Evropě, však existují země, které takové štěstíjako my nemají. Myslíme si, že je potřeba se stále snažit o to, aby tyto systémy úplně zmizelya neměly už žádnou šanci se znovu vrátit. A alespoň v těchto dnech myslet a modlit se za lidi,kteří v nich ještě dnes musí žít.

 

Závislosti: (klávesnice, cigareta)

Závislosti nás omezují, aniž si to sami uvědomujeme. Pomalu ničí náš charakter, postoj a názory na svět, Boha. Závislosti si většinou zcela dobrovolně  a svobodně zvolíme. Škodí však nám i okolí. Často se před nimi nemůžeme pouze na chvíli ukrýt a čekat. Musíme s nimi bojovat, což je pro nás velmi obtížné. Ještě těžší je však rozlišit, co závislost je a co ne. Sami to většinou nedokážeme, proto se nebojme požádat o pomoc druhé, naše bližní. Drogy, alkohol jsou pouze jedny z mnoha. Určitě bychom nalezli spoustu horších, například závislosti na hrách, práci a podobně. Svět se neustále mění a vyvíjí, to ale neznamená, že i my jsme nuceni přetvářet svoje postoje, názory. Každý je na něčem závislý, musí být. Je to však zdravá závislost?

 

Hřích: (ježek v kleci)

Hřích nás uzavírá do klece našeho já. Čím více máme hříchů, tím více je také ostnů na naší duši a my se hůře a hůře z klece dostáváme. Pokud je ostnů hodně, tak to chce buď návod, nebo si zvyknout na spoutanost a nesvobodu, jako když uvězněný pták zapomene létat. Bůh nám nedává návod, jak s ostny vylézt z klece, on nám hříchy odpustí, ostny oláme. Někdy to bolí, hodně... Ale máme pak svobodu Božích dětí, můžeme se znovu rozletět do výše jako ptáci, a za to to stojí.

 

Utlačování: (bič)

Utlačování si můžeme představit v několika rovinách. Může to být přímé fyzické omezování - násilí, typickým příkladem je šikana ve školách. Tato se opakuje pořád dokola a může mít nakonec i psychické následky. Jako utlačování, možná více skryté, však jde označit i nepřímý tlak na člověka, nebo na celou skupinu lidí od části společnosti. Konkrétním příkladem je rasismus nebo kladení různých překážek pro lidi s postižením. Nikdy bychom neměli žádnou skupinu lidí vyzdvihovat nad druhé, a naopak někoho odsouvat do pozadí a házet mu „klacky pod nohy“. Bůh nedělá mezi lidmi rozdíly, soudí všechny spravedlivě, ať už vypadají nebo se chovají jakkoli. Jak můžeme dělat rozdíly my?

  

Manipulace: (loutka)

Manipulace se, na rozdíl od  utlačování, projevuje skrytě. Ne fyzicky ale psychicky. Jde o způsob, jak někoho zbavit svobody. Nejedná se jen o manipulaci ve velkém, sdělovacími prostředky, propagandou… ale setkáváme se s ní i ve svém okolí, dokonce i v některých rodinách. Manipulátor se proviňuje okrádáním druhých o jejich názory, o jejich duše. Ale často ani oběť není bez viny. Člověk si ani nepovšimne, že je nejen líný si své názory hájit, ale dokonce i utvářet. Každý by se měl vyvarovat manipulování jiných i toho, aby sebou nechal manipulovat. Jak to vypadá s námi?

 

Zobrazeno 1171×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková