Každý člověk má rozum, proč ho nepoužíváme?

Moje křišťálová lebka

2. 7. 2008 13:29

Tak jsem včera zapracovala na rozšíření své společenské gramotnosti a navštívila jsem kino. Harison Ford je sympatický herec a já jsem vlastně byla tak napůl pozvána zrovna na film Indiana Jones.

Můj osobní seznam shlédnutých filmů není příliš rozsáhlý a ještě navíc tam figurují asi tak z 75 % prvorepublikové české filmy. No a možná proto, když vidím něco, co nezapadá mezi ty, na něž se běžně dívám, nutí mě to k přemýšlení. A to je věc se kterou asi tvůrci filmu moc nepočítali... Z představy dnešního člověka, který často vídá "podobné" filmy to má být asi odpočinkový čas, který stráví v pohodlném křesle minimálně zaplněného kinosálu a užije si výborný obraz a zvuk 5:1, pobaví se, a s dobrým pocitem odchází.

Pro mě to předchozí platilo taky. Ale ještě navíc jsem nad tím prostě musela přemýšlet... Jaký ten film vlastně byl? A o čem vlastně byl? Byl akční, ale ne příliš, byly tam hnusné momenty, ale jen zlehka, byl takový pseudopsychologický, protože to chvílemi vypadalo, jako by tam šlo o psychologii hlavních postav, ale jejich psychologie byla jasně diferencovaná od začátku do konce a neměnila se. Bylo to minimálně romantické s happy endem, snad tajemné také s happy endem a především vtipné a to asi skutečně mělo být (i když pro naivního diváka by vtipné momenty mohly být i akční). Nejkrásnější je nesmrtelnost hlavních hrdinů. Přežití jaderného výbuchu naprosto bez problémů v ledničce, která se otevře přesně až v momentě kdy dopadne o nějaký ten kilometr dál... Nádherné vodácké sjetí tří vodopádů. Magnetické křišťálové kostry, které ale magnetují jen když se to hodí. Prastaré důmyslné mechanismy na které se musí přijít... Každý kdo viděl, si určitě najde svůj moment, který se mu líbí.

Mě velmi zaujaly kostýmy a důkladně dotažené interiéry. A taky některé oku lahodící záběry.

A o čem to bylo? Já jsem na to vlastně nepřišla... Poučení to pravděpodobně žádné neobsahovalo. Snad jen, že vzdělání je poklad cennější než zlato. A snad taky, že když je člověk na něčem závislý nebo posedlý chtivostí, hned tak něco mu nepomůže, jestli vůbec někdy pomůže. A že je krásné, že máme fyzikální zákony... Hmm, asi taková pohádka, co dobře dopadne. Zlí jsou zlí, hodní jsou hodní a kapku toho poučení jsem taky vyštrachala... No prostě nenáročný film, u kterého se člověk pobaví.

Zobrazeno 1724×

Komentáře

herby

ještě jsem to neviděl, ale to o ledničce jsem slyšel :D:D

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková