Každý člověk má rozum, proč ho nepoužíváme?

Až po okraj

9. 1. 2009 17:26
Rubrika: ze života

Byla jsem na pohřbu. Ale když se zmiňuji o pohřbu, neznamená to, že je tento příspěvek automaticky smutný, pesimistický a depresivní, vůbec ne. Smrt patří k životu naprosto přirozeně a neodvolatelně. A já myslím, že pohřby jsou pěkná věc... Zní to trošičku divně, já vím... Ale my "sedláci", "vidláci", vesničané máme většinou k této události trošku jiný přístup než lidé z města. Vesnice je taková velká rodina, lidé se tu vzájemně znají, setkávají, zdraví se, žijí spolu, vidí si do talíře... A když někdo zemře, tak je přirozené mu jít na pohřeb. Prokázat mu tu poslední službu lásky, a taky podpořit příbuzné svou přítomností, svým upřímným podáním ruky, svou modlitbou.

Paní která zemřela patřila do církve československé husitské (nebo tak nějak), takže to pro mě bylo tak trošičku exotické... ale bylo to moc pěkné. Ten duchovní, který to vedl, byl velice milý pán. Četl úryvek z evangelia, který moc dobře znám, o tom..."byl jsem nahý, oblékli jste mě, byl jsem žíznivý, dali jste mi napít..." A pak mluvil o nebi/pekle... A mě zase cosi došlo... dyť to pořád všichni říkají a mě to došlo až teď - Pán nás nebude soudit, On nebude rozhodovat: "Ty jdeš do pekla a ty do nebe." Nee. To rozhodujeme my sami o sobě. Jako když přijdete ke zkoušce a čekáte, jak vás tedy ten učitel ohodnotí... tady přijdeme ke zkoušce a ohodnotíme se sami, Pán nám pouze nastaví to zrcadlo! Musíme se tedy už dnes rozhodnout, kam chceme. Do věčné radosti, nebo do zatracení? Je to přece rozhodnutí duše!

Trošku jsem popřemýšlela taky nad tím, co tam hráli za hudbu. Protože hráli Ave Maria. Není to nic divnýho, to se hrává... ale co já vím, jak jsou na tom tady ti "husiti" s Pannou Marií a tak... Myslím, že třeba pro nějakýho evangelíka by to mohla být až urážka víry.

Jinak varhanní úprava "Morava, krásná zem" nebylo zlé :) A pan duchovní ještě zpíval na hřbitově "Blíž k Tobě, Bože můj", ale s jiným textem, než znám. A pak Dvořákovo "Hospodin je můj pastýř".

Eště abych nezapomněla... na sobě měl takovej černej obleček s červeným kalichem na prsou a fialovou štolu.

 

Zobrazeno 775×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková