Každý člověk má rozum, proč ho nepoužíváme?

Flexa - pekelný stroj

31. 7. 2009 16:50
Rubrika: ze života

Úhlová bruska... se to vlastně jmenuje spisovně.... Když se o tom mluví, člověk to bere samozřejmě, jako jakýkoli jiný pracovní nástroj. Něco jako třeba kladivo, nebo vrtačka, nebo něco podobného, denně užívaného... A je to velice moderní nástroj. Všechno možné se řeže flexou a člověku to nepřipadá vůbec zvláštní.... Možná když někdo vedle vás s tím začne pracovat, připadá vám to trošku hlučné a prašné... Ale jakmile to dostanete do ruky... je to naprosto DĚSIVÉ.

Včera jsme byli s taťkou u ségry, opravoval tam kousek střechy. Nejdříve jsem dostala za úkol zamíchat maltu. Na to mé kuchyňské znalosti a zkušenosti ještě stačí. Všechny dámy jistě někdy něco míchaly ručním šlehačem, třeba těsto na buchtu. Takto jsem dostala v kýblu sesypané suroviny, jako vápno, cement, vodu, atd. a do ruky jsem uchopila vrtačku s "míchacím nástavcem" :) a už to jelo. Jediný podstatný rozdíl mezi tímto nástrojem a ručním šlehačem jsem viděla v nastavení rychlosti rotace. Na šlehači v kuchyni jsou jednotlivé rychlosti (6 stupňů), vrtačka se zrychluje pomocí různě silného stlačení spouštěcího tlačítka... tzn. bylo to méně pohodlné. Druhý kýbl malty jsem musela se strachem namíchat úplně sama... osolit jsem to nezapomněla, tak třeba ta zeď vydrží...

Později jsem se ale dostala k horšímu nástroji, zmíněnému výše. Dlouhou dobu jsem odmítala vzít flexu do ruky. Pouze při představě toho vrčícího stroje zařezávajícího se do křidlice se mi dělalo nevolno... A když vidíte ten oblak oranžového prachu zamezující detailnímu pohledu na práci, ztrácíte poslední špetky odvahy. Ale nakonec... přece jen... vzala jsem ten pekelný stroj do ruky... spustila... a zařízla do křidlice... Řez byl sice trošku zvlněný, ale podařilo se mi to, aniž bych přišla o jakoukoli končetinu.

Asi má taťka nějaký dar pro motivaci spolupracovníků k tomu, aby překonali sami sebe. Člověka pravděpodobně nejvíc dostane, že k němu má důvěru a svěří mu to do rukou. A když si to vezmete... takové věci se nezažívají každý den. A kdy jindy sbírat zážitky a zkušenosti než o prázdninách :)

(Dnes to pokračovalo: byla mi dána do ruky akuvrtačka se slovy: "Vyvrtej si to tam a dej tam nýtky, no honem." Naštěstí nýtovací kleště jsou nástroj pohodlný a ne neznámý, takže jsem to zvládla téměř bez úrazu ;) )

Zobrazeno 1001×

Komentáře

dadinka

"osolit jsem to nezapomněla":-)<br />
"téměř bez úrazu" - co znamená to "téměř"?:)

rafael

No jen jsem se trošku třískla do ručičky, ale vlastně to nestojí za řeč :)

Schalke

Hej, jsi dobrá..na flexce jsou nejhorší ty jiskry..když jsem rozřezával auto..odnesly to kraťasy :D A můj brácha si jednou rozřízl kotoučem nohu..

Palko

" že k němu má důvěru a svěří mu to do rukou"<br />
To je pravda, mně dovolil zatloukat hřebíky u žlabu na střeše, i když tím výrazně riskoval ohrožení profesionality odvedení své práce :)

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková